وضعیت عدالت اجتماعی و توجه به فقرا در دولت ۸ساله همزمان با جنگ ایران و عراق محور گفتگوی امین شول سیرجانی با دکتر محمدرضا واعظ مهدوی استاد دانشگاه شاهد در تهران است. ادبیات واعظ مهدوی هنوز هم به ادبیات مسئولان ایام انقلاب نزدیک است. او تلاش نمی کند که گرایش فکری اش به جریان چپ را پنهان کند. واعظ مهدوی در زمان دولت مهندس میرحسین موسوی مدیرکل دفتر امور انجمن های اسلامی بود. دفتری که به گفته او، مأموریتش این بوده که دیدگاه انجمن های اسلامی را به دولت منتقل کند.
در ادامه بخش هایی از این گفتگو را می خوانید:
- در دهه اول انقلاب سیاست فقرزدایی خیلی جدیتر از امروز مورد توجه بود و دولت به توازن منطقه ای توجه داشت؛ مثلاً، تبصره سه قانون بودجه سیاست های اشتغالزایی در مناطق محروم را مورد توجه قرار داده بود و برای کسانی که در این مناطق کارآفرینی می کردند امتیازهای ویژه ای در نظر گرفته بود؛ یا در تبصره ۵۳ برای اشتغال گروه هایی مانند دانشجویان، فارغ التحصیلان جوان، معلولان و غیره مزیت هایی در نظر گرفته بود. نظام بانکی ابزار دولت ها بود برای اینکه تولید در کشور شکل بگیرد و تقویت شود و نظام بانکی خودش برای خودش دنبال کسب وکار و درآمدزایی نبود.
- آن موقع شاهد بودیم این بود که دولت داوطلبانه برای محدود کردن اختیارات خودش در هزینه کرد درآمدهای ارزی، لایحه ارزی می داد؛ یعنی سعی می کرد مصارف ارزی را هم مثل بودجه تحت قانون قرار دهد. همانطور که درآمدهای ریالی را منضبط می کرد، درآمدهای ارزی را هم منضبط می کرد تا از اختصاص این درآمدها به مصارف غیربهینه پرهیز کند؛ نکته ای که در دو دولت آقای احمدی نژاد خلاف آن عمل شد و شاهد آن بودیم، ارزی که برای دارو اختصاص یافته بود برای زین اسب و عروسک مصرف می شد.
- اگر بخش تولید فعال شود، شاغلان کشور می توانند تا دو برابر افزایش یابند. باید رشد نیروهای مولد اجتماعی را در دستور کار قرار دهند و نیروهای نامولد را محدود کنند. مالیات مهمترین ابزار محدود کردن بخش نامولد اقتصاد است.
متن کامل این مصاحبه را در شماره نهم حق ملت بخوانید. برای تهیه مجله حق ملت علاوه بر کتابفروشیها می توانید با مراجعه به سایت مجله، سفارش خود را ثبت کنید و بدون پرداخت هزینه پست، نسخههای چاپی مجله را در منزل یا محل کارتان دریافت کنید.