فریدون مجلسی در شماره سوم مجله حق ملت مقاله ای نگاشته با عنوان «وطن و مهاجرت» که در آن با پرداختن به مفهوم وطن و سیر تطور آن می کوشد تا نسبت مفهوم وطن و علقه افراد به آن را با پدیده مهاجرت یا همان جلای وطن تبیین کند.
در ادامه چندخطی از این یادداشت آمده است:
- بهترین ابزار حفظ وطن کمک به توسعه فرهنگی هرچه بیشتر و افزودن بر خاطرات مشترک است. خاطراتی که تار و پودش را اشتراکات فرهنگی، موسیقی، نقاشی و پیکرتراشی و شعر و ادب تشکیل میدهد. هرگونه خدشه و مزاحمت و ممانعت از توسعه، این تار و پود را از هم میگسلد، خاطرات تاریخی را که ابزار اصلی هویت است مخدوش و آن احساس همبستگی نسبت به یکدیگر و نسبت به وطن را سست میکند.
- نمیتوان منکر آزادی افراد در هجرت و گزینش مکان زندگی خود شد، زیر این کار میتواند به وسیلهای برای توسعه پایگاههای فرهنگی و اقتصادی هم تبدیل شود، به شرط آنکه حرمت و آزادی ارتباط محفوظ بماند. به شرط آنکه احساس جداسازی و رهاکردگی در میان نباشد و به شرط آنکه سعدی بزرگ ما را با اندیشهای رنجیده بر آن ندارد که: «سعدیا حب وطن گرچه حدیثی است عزیز/ نتوان مُرد به خواری که من اینجا زادم»
- تاریخ ایالات متحده با مهاجرتی کاملاً سیاسی آغاز میشود. چهار قرن پیش، صد نفر از ناراضیان سیاسی بریتانیا سوار بر کشتی »مِی فلاور» از انگلیس مهاجرت میکنند و در ساحل ماساچوست پیاده میشوند و پس از آنکه سال نخست را سپری میکنند، نتیجه میگیرند که میتوانند زنده بمانند. روز شکرگزاری اسطورهای یادگار سپاس از آن زنده ماندن است که هنوز هم در آمریکا برگزار میشود و در حکم مقدساتشان است.
- شفافیت اقتصادی و مبارزه با فساد، عدم تبعیض سیاسی، اجتماعی، قومی و قضایی، رفتار مسالمت آمیز و احترام دولتها و تلاش برای توسعه ملی و رفاه اجتماعی در قالب دموکراسی میتواند احترام شهروندی را تضمین کند و مهاجرت سیاسی را منتفی سازد.
- متن کامل یادداشت این نویسنده و دیپلمات سابق را میتوانید در شماره سوم ماهنامه فصل حق ملت بخوانید.
خرید آسان مجله از :
www.haghemelat.com/shop