حقوق فقرزدایی

در شماره نهم مجله حق ملت جایگاه فقرزدایی به عنوان یک حق موضوع گفتگوی دکتر احمد حبیب‌نژاد استاد حقوق دانشگاه تهران و مدیرعامل «مؤسسه توسعه حقوق فقرزدایی» با پدرام امیریان است. حبیب نژاد معتقد است که فقرزدایی در نگاه حقوق‏دانان چونان آرمانی دست‏ نیافتنی است که برای تحقق آن لزومی به مداخله‏ ای جدی وجود ندارد. درست در برابر این نگاه، او بر این باور است که رسالت حقوق چیزی بیشتر از تنظیم روابط بلکه تلاشی معنادار برای تحقق عدالت و رفع فقر است.

در ادامه بخش هایی از این گفتگو را می خوانید:

  • فقرزدایی مطمئناً بدون وجود هنجارهای قوی حقوقی یا امکان‏پذیر نیست یا پایدار نمی ‏شود. از آن طرف نیز در حقوق، دو حوزه هدف حقوق و حوزه رسالت حقوق را از هم جدا می‏ دانم. هدف حقوق تنظیم روابط اجتماعی است، همین چیزی که در کتاب‏ های مقدمه علم حقوق می ‏آید، اما رسالت حقوق چیزی فراتر از آن است. نظم ‏دهی صرف و محض به روابط اجتماعی نباید هدف یگانه حقوق باشد. انسانی‏ تر کردن، مهربان‏ تر کردن، لطیف ‏تر کردن روابط اجتماعی می‏ تواند رسالت حقوق باشد که این رسالت بدون توجه به فقرزدایی امکان ندارد.

 

  • آنجایی که احکام اخلاقی متوقف می ‏شود و دیگر کارایی ندارد و ایجاد انگیزه نمی‏ کند، درباره کمک و احسان به فقرا، آنجا حقوق باید خودش را نشان دهد. این مسئولیت اجتماعی حقوق است که به این مسئله بیندیشد و راه‏ حل ارائه دهد. این قواعد اخلاقی فقط می ‏تواند کمک‏ کننده، تسهیل‏ کننده و سرعت‏ بخش به احکام حقوقی باشد یا مبانی اخلاقی آن قاعده حقوقی را بسازد. ریپیر، حقوق‏دان معروف فرانسوی، می‏ گوید: «اخلاق در حقوق آنچنان می‏ گردد که خون در رگ‏ های انسان.» ولی معتقدیم در بحث فقرزدایی این مقدار کافی نیست.

 

  • یک بحث می‏ تواند این باشد که یک فرد چگونه فقیر می ‏شود؟ طرف از بالای خط فقر ناگهان به زیر خط فقر می ‏افتد. دو، اینکه چگونه فردی زیر خط فقر باقی می‏ ماند؟ دو مورد را از هم جدا کنیم. اگر معتقد باشیم، که هستیم، به حجیت کلام امیرالمؤمنان، او در نهج ‏البلاغه تکلیف را مشخص کرده است: هیچ تهیدستى گرسنه نمی‏ ماند، مگر به سبب اینکه ثروتمندى از حق او بهره‏ مند شده باشد. به این آیه قرآن دقت کنید، چند روز پیش به آن فکر می‏ کردم: «وَفی أَموالِهِم حَقٌّ لِلسّائِلِ وَالمَحرومِ» آیه خیلی قشنگی است. می‏ گوید، در اموال شما حقوق محرومان وجود دارد؛ «فی اموالکم» در اموال شما. نمی‏ گوید، شما از اموال خود صدقه دهید و تمام و منتی هم بگذارید که از مالم به فلانی چیزی بخشیدم. در آیه شریفه چیزمازادی هست، می‏ گوید در «اموال شما»؛ یعنی آقای سرمایه‏ دار، آقای دارای رفاه، آقای طاغوت قارون ‏نما، در اموال شما حقوقی برای فقراست.

متن کامل این مصاحبه را در شماره نهم حق ملت بخوانید. برای تهیه مجله حق ملت علاوه بر کتابفروشی‌ها می توانید با مراجعه به سایت مجله، سفارش خود را ثبت کنید و بدون پرداخت هزینه پست، نسخه‌های چاپی مجله را در منزل یا محل کارتان دریافت کنید.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.