یکی از بخش های همیشگی در ماهنامه حق ملت بخش زنان است. ما درهر شماره موضوع محوری مجله را از زاویه مسائل زنان نیز با مقاله، گزارش و میزگرد بررسی می کنیم. در شماره دوم حق ملت که به موضوع «حریم خصوصی» اختصاص دارد «زهره اسدپور» در مطلبی با عنوان چهاردیواری مردانه به الزامات دخالت قانون در حریم خصوصی به منظور جلوگیری از خشونت های خانگی علیه زنان پرداخته است.
در ادامه بخش هایی از این مطلب را می خوانید:
- وقتی از تمامیت جسمانی به عنوان بخشی از حریم خصوصی فرد سخن می گوییم، نگاه فمینیستی با توجه به تجربه زنانه از تمامیت جسمانی، بر حق مالکیت بر بدن تمرکز می کند و اموری همچون حق پوشش و یا حق پایان دادن داوطلبانه به بارداری یا سقط جنین و یا حق در دست گرفتن اختیار بارداری برای زنان را پیش می کشد. حقوقی که مبارزه برای کسب آن در برخی موارد- مثلا در مورد حق سقط جنین- در کشورهای مختلف به خاطر تعارض با فرهنگ وعرف و دین به شدت چالش برانگیز بوده اند.
- از منظر فمینیستی خانواده و مناسبات درون آن حریم خصوصی نیست و نباید از مداخله ی دولت مصون بماند. مبارزه فمینیستی برای نظارت بر خانواده درجهت دفاع از حقوق زنان و به خصوص برای مقابله با خشونت خانوادگی علیه زنان نتایج ارزشمندی در کشورهای مختلف جهان داشته است.
- عرف خانواده را حریم خصوصی تلقی کرده و مداخله در آن را مجاز نمی داند. عبارتهایی مانند چهاردیواری اختیاری به این موضوع اشاره می کند. در نتیجه در این «چهاردیواریهای اختیاری» آنچه که بر سر زنان می آید چندان مهم و قابل توجه تلقی نمی شوند. مثال دیگری در این مورد ضرب المثل « زن و شوهر دعوا کنند/ ابلهان باور کنند» است. این عبارت به خوبی نه تنها کم اهمیت تلقی کردن خشونت علیه زنان در خانواده را در بردارد بلکه بی اعتنایی به این نوع خشونت را نشانی از عقل و شعور می داند.
- خشونت خانوادگی در ایران شیوع گسترده ای دارد ( طبق آمارها ۶۶ درصد از زنان ایرانی حداقل یکبار پس از شروع زندگی مشترک خشونت خانوادگی را تجربه کرده اند). دامنه ی این خشونتها بسیار وسیع است و از خشونتهای فجیعی چون قتلهای ناموسی تا خشونت اقتصادی و جنسی علیه زنان را شامل می شود.
- موضع فعالان حقوق زنان درباره حریم خصوصی می بایست یک موضع گیری دوسویه باشد. از یک سو باید علیه تلقی خانواده و مناسبات جاری در آن به عنوان حریم خصوصی ای مصون از دخالت و نظارت ایستاد و از دولت خواستار مداخله در خانواده در جهت مقابله با خشونت خانوادگی – نه تسهیل و یا چشم پوشی از آن – شد و از سوی دیگر باید در جهت دفاع از حریم خصوصی زنان در به رسمیت شناختن تمامیت جسمانی شان چه در خانه و چه در خیابان اقدام کرد.
- متن کامل این مقاله را در شماره دوم حق ملت مطالعه کنید. نسخه چاپی ماهنامه حق ملت را علاوه بر دکه های مطبوعاتی و کتابفروشی ها می توانید در سایت مجله هم سفارش دهید و با ارسال رایگان دریافت کنید.