در خلوت بیماران

گزارشی از گفتگو با 30 بیمار زن درباره نقض حریم خصوصی بیماران در بیمارستان‌ها، مراکز درمانی و مطب‌ها

در شماره دوم ماهنامه حق ملت که درمقالات و گزارش­ های متعددی به موضوع حریم خصوصی پرداخته «الناز محمدی» در گزارشی پژوهشی به سراغ بررسی وضعیت رعایت این حق در مراکز درمانی و مطب پزشکان رفته و واقعیت­ های موجود را ضمن گفتگو با ۳۰ بیمار زن با قوانین و منشور حقوق بیمار تطبیق داده است.

در ادامه تکه ­های از این گزارش مفصل را می­ توانید بخوانید.

  • دکترها مثل مرده شورند با جسد. اصلا برای آنها مهم نیست. انگار نیازی به ظرافت و رعایت حقوق بیمار ندارند. به این فکر نمی‌کنند که اصلا حریم شخصی یعنی چه؟! برای زنان باردار هم همین است. باز بودن پاها آنقدر عادی است که هرکدام از دانشجوها که رد می‌شوند می‌توانند دست در واژن آن‌ها ببرند.
  • هشتاد درصد از زنانی که به صورت اتفاقی و در مکان‌های مختلف درمانی شهر تهران مورد پرسش بودند گفتند نمی‌دانند منظور از رعایت حریم خصوصی توسط پزشک و کادر درمانی چیست و ۲۰ درصد باقی‌مانده، هیچ تعریف دقیقی از آن نداشتند. زنانی که ۶۰ درصدشان، هنگام مراجعه به پزشک متخصص زنان در بیمارستان‌های دولتی، همراه با دو یا سه بیمار دیگر معاینه شده بودند و در حضور آنها موردِ اجبار پاسخ‌گویی در مورد اندام تناسلی، رابطه جنسی و شرایط فیزیکی و جنسی همسرانشان قرار گرفتند.
  • فاطمه می‌گوید ضعف او به یکی دیگر از پزشکان زن اجازه داد که هنگام یک بارداری ناخواسته در جواب نجوای آهسته‌اش که «حالا چه کار کنم؟» با پرخاش بگوید: «برو از همانی که این کار را کرده بپرس». فاطمه می‌گوید که او نمی‌خواسته نظر پزشکش را در این باره بپرسد.
  • ۳۲ درصد زنانی که در نظرسنجی «حق ملت» درباره حریم خصوصی و مصادیق نقض آن شرکت کردند، گفتند که بارها شده زمان مراجعه به مراکز درمانی یا بستری در بیمارستانی، خلاف میلشان توسط یک یا چند مرد پرستاری شده اند.
  • «بهاره»، یکی از ۳۰ زن پاسخ دهنده به سوالات ما، به بیمارستان میلاد آمده بود تا برای عمل کیسه صفرا، نوبت عمل بگیرد و درباره نقض حریم اطلاعاتی‌اش حرف‌ها داشت: «زمانی که رفتیم داخل درمانگاه که ویزیت بشویم یک میز گذاشتند و سه پزشک با سه مریض همزمان صحبت می‌کردند و شرح حال می‌گرفتند. ما همه بغل دست هم می‌نشستیم و هرکس بیماری خودش را می‌گفت. پیش آمد که مثلا یک مریض آقا داشت درد خودش را می‌گفت و یک مریض خانم هم درد خودش را.
  • «مردم خجالت می‌کشند شکایت کنند.» این خلاصه حرف مسئولانی است که یا در کمیته انتظامی‌ یا در کمیته اخلاقی سازمان نظام پزشکی فعالیت می‌کنند.

متن کامل این گزارش را می­ توانید در شماره دوم حق ملت مطالعه کنید. نسخه چاپی ماهنامه حق ملت را علاوه بر دکه­ های مطبوعاتی و کتابفروشی­ ها می توانید در سایت مجله هم سفارش دهید و با ارسال رایگان دریافت کنید.

1 نظر
  1. محمد صحرائی می گوید

    با درود و خسته نباشید خدمت خانم الناز محمدی، گزارش و پژوهش خوب و البته سختی باید می بوده ، من چند خط بالا را خواندم هم مطلع از حقوقم شدم و هم جالب بود. تشکر

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.