شماره نهم حق ملت درباره فقر و رهایی از فقر و نیاز است. دکتر محمدحسین شریف زادگان اولین وزیر رفاه در جمهوری اسلامی و استاد دانشگاه در گفتگویی با شادی خوشکار بر ضرورت تامین اجتماعی در روند توسعه تاکید کرده است.
در ادامه بخش هایی از این گفتگو را می خوانید:
- در ایران مصادیق رفاه اجتماعی هم در سیاستگذاریها مشخص است و هم مردم آن را خوب میفهمند. مصادیق سیاست رفاه اجتماعی بیمههای اجتماعی، دسترسی و تعبیه تأسیسات و خدمات بهداشت و درمان و آموزش رایگان است. نابرابری آموزشی در ایران به یک فاجعه اجتماعی تبدیل شده است. همچنین مسئله شغل و درآمد و تغذیه هم هست، هنوز در کشور ما کودکانی هستند که در اثر سوءتغذیه نمی توانند درس بخوانند. مسکن و بدمسکنی هم هست و می بینیم که مسکن متعارف در اختیار بسیاری از گروه های اجتماعی نیست.
- در دوره سازندگی می خواستیم نظام بازار را به طور ناقص پیاده کنیم، گفته شد که ممکن است آثار جانبی مثل فقر و نابرابری داشته باشد پس، آن را توسط تأمین اجتماعی جبران می کنیم در حالی که تأمین اجتماعی حقوق مردم است و در قبال کار دیگر نباید اجرا شود. همواره در ایران بین اجرای سیاست های رفاه اجتماعی، به عنوان حق شهروندی، و ابزار سیاستی برای تنظیم اجتماعی تناقضی وجود داشته.
- زمانی که دولت آقای احمدی نژاد نفت ۱۴۰ دلاری داشت به همه مردم ایران یارانه داد و موضوع یارانه را در ایران عوض کرد. یارانه سیاستی موقتی برای توانمندسازی کسانی است که قدرت خریدشان کم است. وقتی یارانه را به همه مردم دادند، تصور مردم این شد که یارانه سهم نفت است، مثل همان کاری که در کویت و عربستان انجام می دادند.
- کشور ما فاقد یک «نظریه رفاهی» مستقل است. راه حل روشن و مشخصی هم داریم: قانون رفاه و تأمین اجتماعی را که قانون پیشرفته و مادر است ملاک قرار بدهند؛ دست اندازی هایی را که به قانون کرده اند، اصلاح کنند؛ دستگاه مستقل وزارت رفاه و تأمین اجتماعی را دوباره بسازند و بعد هم شورای عالی رفاه و تأمین اجتماعی برای هماهنگی بین بخشی عمل کند.
متن کامل این مصاحبه را در شماره نهم حق ملت بخوانید. برای تهیه مجله حق ملت علاوه بر کتابفروشیها می توانید با مراجعه به سایت مجله، سفارش خود را ثبت کنید و بدون پرداخت هزینه پست، نسخههای چاپی مجله را در منزل یا محل کارتان دریافت کنید.