«تمدن مهر و موم شده» عنوان گزارشی است از حسام الدین اسلاملو در هفتمین شماره از مجله حق ملت که به روایت کشف تپههای باستانی در شهرجیرفت، عملکرد مسئولان و تاثیر این اتفاق بر زندگی مردم بومی آن منطقه اختصاص دارد.
سیل از ظروف سفالی و سنگی و کتیبه هایی رونمایی کرد که می گویند تاریخ اختراع خط را عقب تر از چیزی می برد که تاکنون پنداشته می شد. خطی که محوریت آغاز تاریخ تمدن را از میان رودان و مصر به سمت فلات ایران می کشاند.
وضع مالی مردم منطقه به خاطر چندین سال خشکسالی خوب نبوده است. به هرحال، اقتصاد جیرفت متکی بر کشاورزی است. همین موضوع موجب شده پس از کشف اتفاقی اشیای باستانی آن گورستان تاریخی، تب حفاری های غیرمجاز برای کشف بیشتر این اشیا و فروش آنها بالا بگیرد.
پای مجیدزاده وقتی به کنارصندل باز شد که اوایل دهه هشتاد از او دعوت کردند تا از فرانسه به ایران بازگردد. از مجیدزاده خواسته شد ریاست عملیات حفاری و کاوشگری در منطقه باستانی تمدن جیرفت را به دست گیرد. این دعوت پس از کشف آثار باستانی منطقه بود؛ منطقه ای که یکباره در صدر خبرها و مورد هجوم سوداگران و قاچاقچیان اشیای عتیقه قرار گرفته بود.
مجیدزاده به جای استفاده از تمدن جیرفت از عبارت “تمدن ارته در حاشیه هلیل رود” استفاده کرده بود، نماینده وقت جیرفت در مجلس علیه او موضع گرفت. نماینده آن زمان جیرفت و عنبرآباد مرحوم علی زادسر بود، مجیدزاده را آنقدر اذیت کردند که کار را رها کرد و رفت. اول نام یک میدان را در جیرفت به اسم مجیدزاده کردند، بعد به او اتهام ضدانقلاب زدند!
متن کامل این گزارش را در شماره هفتم حق ملت بخوانید. برای تهیه نسخه چاپی حق ملت علاوه بر کتابفروشیها می توانید با مراجعه به سایت مجله، سفارش خود را ثبت کنید و بدون پرداخت هزینه پست نسخههای چاپی مجله را در منزل یا محل کارتان دریافت کنید. نسخه الکترونیکی هم در فیدیبو، طاقچه و جار در دسترس است.