جنبش اجتماعی برای اصلاح نظام آموزشی

در شماره پنجم حق ملت حسام‌الدین اسلاملو گفتگویی داشته با « مقصود فراستخواه»، جامعه‌شناس و استاد برنامه‌ریزی توسعه آموزش عالی که پژوهش‌های متعددی را در حوزه آموزش و پرورش به انجام رسانده است. دکتر فراستخواه در این گفتگوی مفصل به نقد نظام آموزشی رسمی پرداخته و از ضرورت شکل گیری یک جنبش اجتماعی برای اصلاح نظام آموزشی سخن گفته است.

 

در ادامه چند خط از این گفتگو را می خوانید:

 

  • نظام آموزشی ما به «معرفت و فهم» کمک نمی‌کند، چراکه نظام آموزشی ما به‌منظور شکل‌دهی دانش‌آموزان طبق ایدئولوژی رسمی تعریف شده است و مباحثی مانند فهم جهان یا دیگری، گفت‌و‌گو کردن به دور از خشونت، تغییر دادن زندگی خویش و بهبود بخشیدن آن را در نظر ندارد.

 

  • از دل نظام آموزشی ما ابوریحان بیرونی، زکریای رازی، خوارزمی و فارابی درآمد، چون آنان با دنیا ارتباط داشتند. خوارزمی ریاضیات را مرزبندی جغرافیایی نکرد، بلکه از ریاضیات هند و ریاضیات یونان استفاده کرد و سیستم ریاضی جدیدی پایه‌ گذاشت. از زمانی‌که فکرهای تعصب‌آلود بر ما حاکم شد و نظامیان بر جامعه و دیوانیان بر دانشمندان سیطره یافتند، ما دچار انحطاط شدیم.

 

  • دختربچه‌های دانش‌آموز را در هوای گرم کلافه کردند. فضای شکوفایی، خلاقیت، پیشرفت علمی و اجتماعی از بین رفت. این چهارچوب در آموزش‌وپرورش بازتولید نابرابری می‌کند و می‌خواهد دگم‌های حکومتی را بازتولید کند.

 

  • نیک‌بختی اجتماعی از مدرسه ایجاد می‌شود. یا همه باهم با کیفیت بالای آموزشی و فرصت‌های برابر آموزشی خوشبخت می‌شویم یا هیچ‌کس خوشبخت نیست. آموزش‌وپرورش مسئله‌ای ملی‌ است.

 

متن کامل این گفتگو را در شماره پنجم حق ملت بخوانید. برای تهیه ماهنامه حق ملت علاوه بر دکه‌های مطبوعاتی و کتابفروشی‌ها می توانید با مراجعه به سایت مجله، سفارش خود را ثبت کنید و بدون پرداخت هزینه پست نسخه‌های چاپی مجله را در منزل یا محل کارتان دریافت کنید.

تحصیل رایگانحسام الدین اسلاملوحق آموزشحق ملتدارایی علیه داناییعدالت آموزشیمقصور فراستخواه
Comments (0)
Add Comment