منظومه بومی به مثابه رمانس

ادوار ادبیات افراشته: دهقانی، کارگری، اجتماعی

کیهان خانجانی/ نویسنده و منتقد ادبی

از ویژگی‌های آثار افراشته، زبانی بی‌آرایش بود و با پیرایش. ظاهراً به فصاحت و آرایه و بلاغت در شعر و نثر، دست‌کم به شکل ادیبان سبک کهن، اعتنایی نداشت. این نکته موضوع انتقاد این گروه بر آثار او می‌شد.

افراشته به کار منظومه به­‌مثابه­ رمانس، و قصه‌­واره به‌­مثابه­ داستان مشغول بود تا کودتا رسید. ظهر ۲۷ مرداد ۱۳۳۲ رضا رودیانی در کنار رفقایش در میدان شهرداری رشت مجسمه­ شاه را به کامیونش بستند و به‌­زیر کشیدند و به جیپی بستند و بر زمین کشاندند و در ادامه­ خیابان رضاشاه کبیر به رودخانه زرجوب انداختند.

ادبیات کارگری ترکیبی است مانند سایر ترکیب‌های ساخته‌­شده در جامعه‌شناسی ادبیات. مهم این است که اول باید ادبیات باشد و ادبیت داشته باشد، بعد می‌تواند هرچه باشد، ازجمله کارگری. القصه، بهترین نمونه‌های داستانی ادبیات کارگری زمانی نوشته شد که زنده‌بادها و مرده‌­بادها فرونشست و نویسندگان در تاریک­خانه­ خلوت اجباری خود به زیبایی‌شناسی این مبحث رسیدند.

متن کامل این جستار را در شماره ششم حق ملت بخوانید. برای تهیه ماهنامه حق ملت علاوه بر کتابفروشی‌ها می توانید با مراجعه به سایت مجله، سفارش خود را ثبت کنید و بدون پرداخت هزینه پست نسخه‌های چاپی مجله را در منزل یا محل کارتان دریافت کنید.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.